Wanneer kun je ontslagen worden met vast contract?

Het korte antwoord is: niet zomaar. Met een vast contract heb je een sterke bescherming tegen ontslag. Je werkgever kan je niet zomaar op straat zetten. Er zijn wettelijke regels waar aan voldaan moet worden.

Toestemming UWV of kantonrechter: Voor ontslag is meestal toestemming nodig van het UWV (bijvoorbeeld bij bedrijfseconomische redenen) of de kantonrechter (bijvoorbeeld bij een verstoorde arbeidsrelatie).

Hoewel een vast contract je beschermt tegen willekeurig ontslag, zijn er wel situaties waarin ontslag mogelijk is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij:

  • Dringende redenen: Bijvoorbeeld ernstig verwijtbaar gedrag zoals bijvoorbeeld diefstal.
  • Bedrijfseconomische redenen: Als het bedrijf in financieel zwaar weer zit.
  • Langdurige ziekte: Na een bepaalde periode van ziekte en de loondoorbetalingsverplichting voor werkgever is verstreken.
  • Verstoorde arbeidsrelatie: Als de samenwerking tussen jou en je werkgever ernstig is verstoord.
  • Onvoldoende functioneren: Als je ondanks een goed opgezet verbetertraject je werk niet naar behoren uitvoert.

Let op: ontslag is een uiterst middel. Wanneer werkgever tot ontslag over wil gaan vanwege een bovengenoemde reden dan is het niet zomaar gezegd dat het ontslag ook altijd mag. Er geldt bij het UWV en de kantonrechter een strenge toetst. Om de strenge toets te voorkomen bieden werkgevers vaak een vaststellingsovereenkomst aan om onderling met wederzijds goedvinden het ontslag te realiseren.

Vaststellingsovereenkomst en vast contract

Een vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst tussen werkgever en werknemer waarbij partijen afspraken maken over de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Hierin staan onder andere afspraken over de einddatum, een eventuele ontslagvergoeding en andere voorwaarden. Over álle voorwaarden kan worden onderhandeld en het advies is dan ook dit altijd te doen. Er is meer mogelijk dan u denkt en werkgever doet nooit direct een eindvoorstel.

Het is daarom handig en belangrijk te weten wat uw onderhandelingspositie is, dat maakt hoe hoog u de onderhandeling over de voorwaarden kunt insteken. Vraag dus altijd om juridisch advies, zodat u zichzelf niet te kort doet en dat u ook voorkomt dat u straks geen WW-uitkering kunt aanvragen. Bel hierover vrijblijvend en kosteloos met onze juristen op 085-0470855.

Rechten bij ontslag vast contract

  • Werkzekerheid: Je hebt recht op voortzetting van je dienstverband, tenzij er een geldige reden is voor ontslag.
  • Opzegtermijn: Zowel jij als je werkgever moeten zich aan een wettelijke opzegtermijn houden bij het beëindigen van het contract. De lengte van deze termijn is afhankelijk van de duur van je dienstverband en de gemaakte afspraken in de arbeidsovereenkomst en cao.
  • Ontslagvergoeding: Bij ontslag heb je in veel gevallen recht op een ontslagvergoeding. De hoogte hiervan is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de duur van je dienstverband en de reden van ontslag.
  • Transitievergoeding: Naast een ontslagvergoeding kan er ook sprake zijn van een transitievergoeding. Deze vergoeding is bedoeld om je te helpen bij het vinden van een nieuwe baan. Bereken hier de transitievergoeding.
  • Doorbetaling loon bij ziekte: Tijdens ziekte heb je recht op doorbetaling van je loon, binnen bepaalde grenzen.
  • Arbeidsvoorwaarden: Je hebt recht op de arbeidsvoorwaarden die in je arbeidsovereenkomst zijn vastgelegd, zoals salaris, vakantiedagen en pensioenopbouw.
  • Bescherming tegen onrechtmatig ontslag: Je kunt je verzetten tegen ontslag als je vindt dat dit onterecht is. Je kunt hiervoor naar de kantonrechter stappen.

Ontslagvergoeding vast contract

  • Transitievergoeding: Als je onvrijwillig wordt ontslagen, heb je in de meeste gevallen recht op een transitievergoeding. Deze vergoeding is bedoeld om je te helpen bij het vinden van een nieuwe baan. De transitievergoeding kun je berekenen met de transitievergoedingcalculator.
  • Andere vergoedingen: Afhankelijk van de situatie kunnen er ook andere vergoedingen van toepassing zijn, zoals een billijke vergoeding.

Wat zijn de stappen bij ontslag?

Als je werkgever je wil ontslaan, moet hij meestal toestemming vragen aan het UWV of de kantonrechter. Je hebt dan recht op een ontslagvergoeding. Als u een vaststellingsovereenkomst krijgt aangeboden, dan bestaat er ruimte om te onderhandelen over diverse voorwaarden, zoals bijvoorbeeld de hoogte van de ontslagvergoeding. In de meeste gevallen kan er een hogere vergoeding worden gerealiseerd dan de wettelijke transitievergoeding.

U kunt vrijblijvend en kosteloos contact zoeken met een van onze arbeidsjuristen om te bespreken wat uw onderhandelingspositie is. U kunt bellen naar 085-0470855 of u kunt een e-mail sturen naar info@ontslagjuristennederland.nl. Wanneer u al een vaststellingsovereenkomst (dit wordt ook wel een beëindigingsvergoeding of ontslagvoorstel genoemd) heeft ontvangen is het makkelijkste wanneer u deze toestuurt per e-mail zodat wij met u mee kunnen kijken en direct gericht kunnen adviseren.

Wat moet je doen bij ontslag met vast contract?

  • Blijf kalm en vraag om schriftelijke bevestiging: Zorg dat je een schriftelijke bevestiging krijgt van het ontslag, met daarin de reden van ontslag en de einddatum van je dienstverband.
  • Neem juridisch advies: Het ontslagrecht is complex en de regels kunnen per situatie verschillen. Het is daarom aan te raden om juridisch advies in te winnen als je te maken krijgt met een (dreigend) ontslag. Bel vrijblijvend en kosteloos met onze juristen op 085-0470855 voor persoonlijk advies.