Kan ik met een burn-out een vaststellingsovereenkomst sluiten?
Is een vaststellingsovereenkomst mogelijk bij een burn-out? Ja! Maar let op, dit is niet zonder risico’s en daarom is het heel belangrijk om juridisch advies in te winnen.
We schreven al eerder over het sluiten van een vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte. De belangrijkste vraag is: ‘Verwacht u per de einddatum weer volledig hersteld te zijn?’ Indien het antwoord hierop ‘ja’ is, dan kunt u in principe meewerken aan een vaststellingsovereenkomst. Van belang is natuurlijk ook of u überhaupt een beëindiging van het dienstverband ziet zitten. Een vaststellingsovereenkomst is immers een ontslag met wederzijds goedvinden, dus ook u moet zich kunnen vinden in een beëindiging van het dienstverband. Verder is van belang dat de vaststellingsovereenkomst WW-vriendelijk wordt opgesteld zodat u bij het UWV geen risico’s loopt dat de WW-uitkering niet wordt toegekend. Ten slotte moeten de voorwaarden goed genoeg zijn, denk hierbij aan bijvoorbeeld de hoogte van de ontslagvergoeding, de einddatum, het al dan niet uitbetalen van de verlofuren of een vrijstelling van werkzaamheden met doorbetaling van het salaris.
Burn-out veroorzaakt door de werksituatie of door een privésituatie
Het komt helaas regelmatig voor: een burn-out veroorzaakt door de werksituatie. De oorzaak kan liggen in een te hoge werkdruk, of bijvoorbeeld in een verstoorde arbeidsrelatie. In beide gevallen is het goed dat de werknemer (even) afstand doet van de situatie en rust krijgt. Dit zal vaak ook geadviseerd worden door een bedrijfsarts. In het geval van een verstoorde arbeidsrelatie zal een bedrijfsarts (vervolgens) veelal adviseren om met elkaar in gesprek te gaan, bijvoorbeeld onder leiding van een mediator. Maar wat als de situatie zich daarna niet oplost? Wat als de werkdruk te hoog blijft, of de arbeidsrelatie verstoord? Wij zien in de praktijk dat een werkgever dan al redelijk snel het onderwerp ‘de vaststellingsovereenkomst’ naar voren schuift. Wat moet u dan doen?
Allereerst is het goed om de tijd te nemen en na te denken over wat u wilt. Ook is het goed om te overleggen met de bedrijfsarts: verwacht de bedrijfsarts dat u op korte termijn weer volledig hersteld bent? De werkgever kan u onder druk zetten en verzoeken zo snel mogelijk te tekenen, doe dit absoluut niet. Neem u tijd en win altijd advies in. Ook als u zeker weet dat u wilt instemmen met een vaststellingsovereenkomst.
Als een burn-out veroorzaakt wordt door de werksituatie, kan het helpen als partijen afscheid van elkaar nemen. De gedachte dat u niet meer terug hoeft te keren kan rust creëren wat kan helpen bij de hersteltijd van de burn-out. De aanleiding van de burn-out valt namelijk weg. Bij een burn-out veroorzaakt door de privé situatie ligt dit natuurlijk anders.
Beter melden bij het sluiten van een vaststellingsovereenkomst bij burn-out
De hoofdregel is dat u ten tijde van het sluiten van een vaststellingsovereenkomst arbeidsgeschikt moet zijn. Als u namelijk ziek (arbeidsongeschikt) bent, dan geldt er een opzegverbod. Uw werkgever mag u tijdens ziekte niet ontslaan, u hebt dus een ontslagbescherming. Als u tijdens ziekte wel instemt met een vaststellingsovereenkomst, dan zal u geen WW-uitkering of een ziektewetuitkering van het UWV ontvangen. Het UWV ziet instemmen met een vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte als een verwijtbare handeling, de werkgever had immers loon moeten doorbetalen.
Hoe voorkomt u dit? Om tijdens het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst beter gemeld te zijn. Belangrijk is dan natuurlijk dat u per de einddatum ook daadwerkelijk beter bent. U hebt namelijk vanuit de WW-uitkering een sollicitatieverplichting: u moet beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt.
Ik denk niet dat ik tijdig hersteld ben van mijn burn-out
Wilt u wel instemmen met een vaststellingsovereenkomst, maar komt de einddatum van het dienstverband te dichtbij? Dan is het zaak om hierover het gesprek aan te gaan met de werkgever. Partijen kunnen namelijk zelf afspraken maken over de voorwaarden van de vaststellingsovereenkomst en dus ook over de einddatum van het dienstverband. U kunt dus onderhandelen over een einddatum verder in de toekomst in combinatie met vrijstelling van werk. Van belang is in ieder geval dat u geen onnodige risico’s aangaat.
Weten wat uw mogelijkheden zijn? Bel gratis en geheel vrijblijvend naar 085 047 08 55. Wilt u direct een gratis controle aanvragen? Vul dan het onderstaande formulier in.
Veelgestelde vragen over vaststellingsovereenkomst bij een burn out
Ik ben (bijna) twee jaar onafgebroken ziek en ik heb een vaststellingsovereenkomst ontvangen. Wat is nu de eerste stap die ik moet zetten?
De eerste stap is dat u bij ons de vaststellingsovereenkomst gratis en vrijblijvend laat controleren, zodat u zeker weet dat u wel kúnt meewerken aan een vaststellingsovereenkomst. Een vaststellingsovereenkomst is namelijk een juridische document met (financiële) gevolgen. De meeste fouten die worden gemaakt in vaststellingsovereenkomsten na twee jaar ziekte zijn (1) de berekening van de hoogte van de wettelijke transitievergoeding en (2) dat u als werknemer geen verlofsaldo (of niet het juiste) krijgt uitgekeerd met de eindafrekening. Dit kan u duizenden euro’s schelen. Uw vaststellingsovereenkomst kunt u e-mail naar info@ontslagjuristennederland.nl en wij nemen binnen 1 uur contact met u op voor gratis advies over uw vaststellingsovereenkomst na twee jaar ziekte.
Moet ik meewerken aan een vaststellingsovereenkomst na twee jaar ziekte?
Nee, u hoeft niet mee te werken aan een vaststellingsovereenkomst na twee jaar ziekte. Het is wel voor u en uw werkgever de makkelijkste route om uw dienstverband op een goede manier te beëindigen. Zorg wel dat u het document gratis volledig juridisch laat toetsen door onze arbeidsjuristen, zodat u zeker weet dat wat u tekent klopt.
Wat is mijn onderhandelingspositie voor betere voorwaarden in een vaststellingsovereenkomst na twee jaar ziekte?
In de meeste gevallen heeft u na twee jaar ziekte geen positie om veel meer te eisen dan waar u wettelijk recht op heeft als het ontslag via het UWV zou verlopen. Echter, er zijn zeker wel situaties wanneer u wél een positie heeft om te onderhandelen over bijvoorbeeld een ontslagvergoeding. Dit verschilt van geval tot geval. Het is daarom verstandig telefonisch met onze arbeidsjuristen te bellen om helder te hebben of u een positie heeft om betere voorwaarden te onderhandelen. Hoe dan ook is het volledig juridisch laten toetsten van de vaststellingsovereenkomst na twee jaar ziekte van groot belang om te controleren om uw uitkering en rechten veilig te stellen.