Vaststellingsovereenkomst en WW-uitkering

Na het einde van de arbeidsovereenkomst wilt u graag direct gebruik kunnen maken van uw WW-uitkering. Enerzijds omdat u zeker wilt weten dat u er recht op heeft. Anderzijds wilt u niet een aantal maanden zonder inkomen komen te zitten. U heeft waarschijnlijk al meer dan genoeg aan uw hoofd in deze situatie, maar dit is écht belangrijk wanneer het gaat om de toekomst. Hoe zit het precies met de vaststellingsovereenkomst en de WW-uitkering en waar moet u op letten wanneer u dit in goede banen wilt leiden?

Een correcte vaststellingsovereenkomst

Voordat u recht heeft op een WW-uitkering, is het van belang dat de vaststellingsovereenkomst correct opgesteld is. Een neutrale reden voor ontslag is daarbij essentieel, want bij ontslag dat te wijten is aan de werknemer, krijgt u geen WW-uitkering. Daarnaast moet het initiatief van het ontslag bij de werkgever liggen en niet bij de werknemer. In het laatste geval heeft u namelijk ook geen recht op WW. Hoe vanzelfsprekend dit in sommige situaties ook lijkt, het moet in de vaststellingsovereenkomst opgenomen zijn en het moet direct duidelijk zijn wat de situatie is. Is dat niet het geval, dan kan het UWV de uitkering weigeren waardoor u zonder inkomen zit voor een onbepaalde periode.

De juiste opzegtermijn in de vaststellingsovereenkomst voor WW

De juiste opzegtermijn is de termijn die ook zou gelden bij een normale opzegging. Alleen bij die termijn kunt u direct aanspraak maken op een WW-uitkering. Wordt een verkeerde termijn gehanteerd in de vaststellingsovereenkomst? Dan kan dit gevolgen hebben voor de aansluiting op de WW. De maximale opzegtermijn is wettelijk vastgelegd op 4 maanden. Let op dat van deze termijn kan worden afgeweken in de arbeidsovereenkomst of CAO.

De opzegtermijn is van groot belang voor de aansluiting op de WW-uitkering. Is de opzegtermijn niet correct, dan betekent dit dat u geen aansluiting heeft. Uw WW-uitkering kan dan een, twee of zelfs drie maanden starten nadat u het laatste inkomen ontvangen heeft van uw werkgever. In veel situaties zorgt dat onherroepelijk voor grote problemen.

Laat uw vaststellingsovereenkomst controleren

Wilt u zeker weten dat u direct recht heeft op een WW-uitkering na het aflopen van uw vaststellingsovereenkomst? Dan moet deze aan bepaalde eisen voldoen. Onze ontslagjuristen kijken volledig gratis naar uw ontslagovereenkomst, zodat u direct weet of u wel of geen handtekening moet zetten.

Zijn er aanpassingen nodig of heeft u de hulp van een specialist nodig om de vaststellingsovereenkomst rond te krijgen? Ook dan helpen we u graag verder. Aangezien we de kosten vaak op proberen te nemen in de vaststellingsovereenkomst (uw werkgever heeft een potje voor deze kosten), komt u niet voor vervelende verrassingen te staan. In veel gevallen kunnen wij ook volledig kosteloos de onderhandelingen voor u voeren.

Wilt u meer weten of wilt u direct gratis uw vaststellingsovereenkomst laten controleren? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op zodat we u persoonlijk verder kunnen helpen.

Gratis check laten uitvoeren

Veelgestelde vragen

Ben ik verplicht akkoord te gaan met een vaststellingsovereenkomst?

Nee. Laat u dus ook niet onder druk zetten door uw werkgever. Uw werkgever heeft u nodig om tot overeenstemming te komen, dat betekent dat de vaststellingsovereenkomst u dus ook echt iets moet opleveren voordat u akkoord gaat. Kijk dus kritisch naar het voorstel dat u heeft ontvangen en vraag een arbeidsjurist om advies.

Kom ik in aanmerking voor een WW-uitkering als ik akkoord ga met een beëindigingsovereenkomst?

Ja, maar niet in alle gevallen. Uw situatie is daarvoor bepalend en de inhoud van de vaststellingsovereenkomst moet voldoen aan de eisen die de wet stelt voor een WW uitkering. U loopt dus het risico uw recht op een WW uitkering mis te lopen, wanneer de vaststellingsovereenkomst niet juist is opgesteld. Een gratis controle door onze ontslagjuristen kan u binnen 1 uur hier duidelijkheid over geven.

Wanneer is een hogere vergoeding mogelijk?

Bijna altijd. Een vaststellingsovereenkomst is immers vrij tussen partijen om af te spreken wat zij willen. Als werknemer gaat u pas akkoord wanneer u de vergoeding ontvangt die voor u goed voelt of die u nodig zal hebben ter overbrugging naar een nieuwe baan. De praktijk wijst bij ons uit dat 95% een betere ontslagregeling krijgt en dus betere financiële voorwaarden.