Ontslagvergoeding bij ziekte

In geval van een ontslagvergoeding bij ziekte is het goed om onderscheid te maken tussen twee situaties.

Situatie 1: u bent langdurig ziek (104 weken)

Na twee jaar ziekte heeft u recht op de wettelijke transitievergoeding. Deze vergoeding is gebaseerd op de duur van uw dienstverband en uw salaris. De berekening van de transitievergoeding na twee jaar ziekte kan erg complex zijn en er worden vaak fouten in gemaakt door werkgevers. Daarom is het verstandig om de vergoeding altijd na te laten rekenen door onze arbeidsjuristen. Dit doen wij helemaal gratis. Dan weet u zeker dat de vergoeding klopt en dat u het maximale uit uw ontslag haalt.

Werkgever krijgt transitievergoeding gecompenseerd bij langdurige arbeidsongeschiktheid

Uw werkgever kan de betaalde wettelijke transitievergoeding gecompenseerd krijgen van het UWV als u langdurig arbeidsongeschikt bent. Voor dienstverbanden die zijn geëindigd op of na 1 juli 2015 kan uw werkgever met terugwerkende kracht compensatie aanvragen.
Dit betekent dat uw werkgever geen reden heeft om de transitievergoeding niet aan u te betalen of het verkeerde bedrag aan u te betalen. Het is belangrijk dat de berekening van de vergoeding klopt.

Situatie 2: u bent niet langdurig ziek

Bij situatieve ziekte, bijvoorbeeld als gevolg van een arbeidsconflict, kunt u recht hebben op meer dan alleen de wettelijke transitievergoeding. Dit geldt alleen als uw ziekte verband houdt met de situatie bij uw werkgever en u op andere plekken wel gewoon zou kunnen werken.

Een goed voorbeeld van situatieve ziekte is een langlopend conflict met één van uw leidinggevenden. In dit geval kunt u niet blijven werken bij uw huidige werkgever, maar in een ander klimaat zou u prima kunnen functioneren.

In deze situatie op u van toepassing? De onderhandelingspositie van een werknemer die ziek is, is vaak sterker dan van een werknemer die niet ziek is. Dit komt doordat de werkgever in de meeste gevallen niet meer wil investeren in een zieke werknemer. De werkgever is verplicht om tijdens ziekte het loon maximaal 2 jaar door te betalen. Ook zal de werkgever zich behoorlijk moeten inspannen voor een re-integratietraject. Dit alles kan de werkgever veel tijd en geld kosten.

Daarom is het voor een werkgever vaak een grote kans als een zieke werknemer mee wil werken aan een vaststellingsovereenkomst. De werkgever kan dan snel en zonder ziektekosten afscheid nemen van de werknemer.

De werknemer moet zich ervan bewust zijn dat de werkgever van zijn medewerking afhankelijk is. Dit maakt dat de werknemer een sterke onderhandelingspositie heeft. De werknemer kan dan goede voorwaarden voor zichzelf realiseren in de vaststellingsovereenkomst. Dan kunt u flink onderhandelen voor een hogere ontslagvergoeding. De wettelijke transitievergoeding wilt u dan minimaal uitgekeerd krijgen als beëindigingsvergoeding, maar er is ruimte om te onderhandelen voor een hogere vergoeding dan de wettelijke transitievergoeding. Vaak is het ook verstandig om te onderhandelen over andere voorwaarden, zoals bijvoorbeeld het opschuiven van de einddatum in combinatie met vrijstelling van werk met behoud van salaris. Dan heeft u tijd en rust om te herstellen en om op zoek te gaan naar ander werk.

Kan ik altijd een vaststellingsovereenkomst tekenen als ik niet langdurig ziek ben?

Nee dit is niet altijd verstandig. U kunt alleen een vaststellingsovereenkomst ondertekenen als u de overtuiging heeft dat u op de einddatum die u afspreekt in de vaststellingsovereenkomst helemaal beter bent.

Waarom is dit belangrijk?

Als u op die datum namelijk nog niet beter bent, dan pleegt u een benadelingshandeling richting het UWV en krijgt u geen uitkering. Het UWV zal oordelen dat u hen hebt benadeeld, omdat uw werkgever in geval van ziekte maximaal 104 weken verantwoordelijk is voor het doorbetalen van uw loon.

Goede kans op herstel

In veel gevallen voelen werknemers zich snel stukken beter als ze weten dat ze afscheid kunnen nemen van de werkgever. Dit kan een reden zijn om te overwegen om een vaststellingsovereenkomst te ondertekenen, ook als u nog niet helemaal beter bent.

Juridisch advies over ontslagvergoeding bij ziekte

Zorg dat u altijd juridisch advies inwint wanneer u te maken krijgt met een ontslagvergoeding bij ziekte. Het is belangrijk advies te krijgen óf u wel kunt meewerken aan een vaststellingsovereenkomst met ontslagvergoeding bij ziekte en of u wel de juiste ontslagvergoeding bij ziekte ontvangt. Vraag daarom altijd vrijblijvend juridisch advies aan onze arbeidsrechtjuristen.

Neem contact met ons op

Wilt u meer weten over ontslagvergoedingen bij ziekte of heeft u juridisch advies nodig bij uw ontslagvergoeding? Neem dan contact met ons op via het telefoonnummer 085-0470855 of het mailadres info@ontslagjuristennederland.nl zodat wij u van passend advies kunnen voorzien.

Onze gespecialiseerde juristen in arbeidsrecht helpen u graag verder en proberen het beste uit uw ontslagvergoeding te halen.

Direct uw gratis controle aanvragen:

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 64 MB.
    Vaststellingsovereenkomst:
    Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
    Stel uw WW uitkering veilig
    Ontvang een hogere ontslagvergoeding
    100% gratis & vrijblijvende controle
    Binnen 1 uur reactie
    Wij ontzorgen u volledig

    Veelgestelde vragen over ontslagvergoeding bij ziekte

    Heb ik recht op een ontslagvergoeding als ik word ontslagen tijdens ziekte?

    Volgens de wet heeft u recht op de wettelijke transitievergoeding als u wordt ontslagen na 104 weken ziekte. Als u dus met uw werkgever het ontslag regelt met een vaststellingsovereenkomst, dan is het heel belangrijk dat u het document juridisch laat toetsen om te controleren of u wel krijgt waar u recht op heeft. Waarom zou je met minder genoeg nemen in je vaststellingsovereenkomst? Als de werkgever via het UWV een ontslagvergunning zal aanvragen dan krijgt u ook het wettelijke minimum mee, dus bij ontslag wegens ziekte hoeft een werknemer geen genoegen te nemen met geen of een matige vergoeding in de vaststellingsovereenkomst.

    Welke elementen bepalen de hoogte van een ontslagvergoeding bij ziekte?

    De hoogte van de wettelijke transitievergoeding wordt bepaald aan de hand van uw salaris en duur dienstverband. Het is belangrijk dat uw juiste salaris wordt gebruikt in deze berekening en daar gaat het soms nog wel een mis bij werkgevers. Het is dus essentieel de vergoeding goed te laten controleren door een arbeidsjurist, het kan u honderden tot wellicht duizenden euro’s schelen.

    Als uw werkgever u ontslaat via het UWV, dan krijgt u ook minimaal de wettelijke transitievergoeding. Belangrijk om te weten is dat werkgever de transitievergoeding gecompenseerd kunnen krijgen van het UWV.

    Kan mijn werkgever de ontslagvergoeding beïnvloeden door mijn ziektegeschiedenis?

    Nee, wanneer er sprake is van 104 weken ziekte en de loondoorbetalingsverplichting is gestopt, dan zal u aanspraak kunnen maken bij ontslag op de wettelijke transitievergoeding. Die wordt berekend aan de hand van uw salaris en duur dienstverband. In een vaststellingsovereenkomst kunnen partijen afspreken wat zij willen, let dus goed op dat u wel minimaal de wettelijke transitievergoeding krijgt uitbetaald als beëindigingsvergoeding. Uw werkgever kan na 104 weken ziekte ook compensatie krijgen van het UWV voor de betaalde transitievergoeding.