Vaststellingsovereenkomst concept

Niet alle ontslagprocedures gaan via de rechtbank of het UWV. Uw werkgever kan ook met u de onderhandelingen starten, om zo langlopende procedures te vermijden. Alle afspraken die uit de onderhandelingen voortvloeien, worden opgenomen in de uiteindelijke vaststellingsovereenkomst. Voordat dit kan gebeuren, komt uw werkgever eerst met een vaststellingsovereenkomst concept. Dit zijn de voorstellen die door uw werkgever op tafel gelegd worden.

Het concept van de VSO

In het concept van de VSO heeft de werkgever een aantal dingen op een rijtje gezet. Zoals de voorgestelde einddatum van het arbeidscontract, de ontslagvergoeding, het opstellen van de eindrekening en het opstellen van een positief getuigschrift met referenties. Dit zijn allemaal voorstellen, vandaar dat het een VSO-concept is. U hoeft hier niet akkoord mee te gaan.

Sterker nog, het is beter om in overleg te gaan met uw werkgever, om betere vergoedingen rond te krijgen. Uw werkgever wil zo min mogelijk concessies doen, maar wil tegelijkertijd samen met u tot een akkoord komen om een procedure bij de kantonrechter of het UWV te voorkomen. Dat betekent dat er in de meeste gevallen genoeg ruimte is om te onderhandelen over de vaststellingsovereenkomst.

Maar dat doet u liever niet zelf

Het onderhandelen met uw werkgever vereist kennis van de mogelijkheden. Ook wilt u graag dat de vaststellingsovereenkomst juridisch in orde is en dat u zeker weet dat u na de opzegtermijn direct aansluiting heeft op de WW-uitkering, zodat u niet een periode zonder inkomen heeft. Dat is waarom het verstandig is om de experts in te schakelen die uw VSO-concept bekijken en beoordelen.

Herroepingsrecht van 14 dagen

Heeft u ingestemd met het concept van de vaststellingsovereenkomst, maar blijkt dit achteraf gezien geen goede keuze te zijn? Dan heeft u 14 dagen tijd om uw instemming te herroepen. Heeft uw werkgever u niet gewezen op de bedenktijd van 14 dagen, dan heeft u 21 dagen de tijd om de vaststellingsovereenkomst ongedaan te maken. Dit betekent dat het arbeidscontract niet beëindigd wordt en dat er opnieuw onderhandeld moet worden met uw werkgever.

Uw vaststellingsovereenkomst gratis laten controleren door een jurist

Wilt u de concept vaststellingsovereenkomst laten controleren door een expert om te zien of deze juridisch juist opgesteld is, of wilt u zeker weten dat u de maximale vergoedingen binnenhaalt uit uw ontslag? Upload dan uw vaststellingsovereenkomst, zodat de experts van Ontslagjuristen Nederland hier gratis naar kijken en u laten weten of het wel of niet in orde is.

Neem contact op

Veelgestelde vragen

Ben ik verplicht akkoord te gaan met een vaststellingsovereenkomst?

Nee. Laat u dus ook niet onder druk zetten door uw werkgever. Uw werkgever heeft u nodig om tot overeenstemming te komen, dat betekent dat de vaststellingsovereenkomst u dus ook echt iets moet opleveren voordat u akkoord gaat. Kijk dus kritisch naar het voorstel dat u heeft ontvangen en vraag een arbeidsjurist om advies.

Kom ik in aanmerking voor een WW-uitkering als ik akkoord ga met een beëindigingsovereenkomst?

Ja, maar niet in alle gevallen. Uw situatie is daarvoor bepalend en de inhoud van de vaststellingsovereenkomst moet voldoen aan de eisen die de wet stelt voor een WW uitkering. U loopt dus het risico uw recht op een WW uitkering mis te lopen, wanneer de vaststellingsovereenkomst niet juist is opgesteld. Een gratis controle door onze ontslagjuristen kan u binnen 1 uur hier duidelijkheid over geven.

Wanneer is een hogere vergoeding mogelijk?

Bijna altijd. Een vaststellingsovereenkomst is immers vrij tussen partijen om af te spreken wat zij willen. Als werknemer gaat u pas akkoord wanneer u de vergoeding ontvangt die voor u goed voelt of die u nodig zal hebben ter overbrugging naar een nieuwe baan. De praktijk wijst bij ons uit dat 95% een betere ontslagregeling krijgt en dus betere financiële voorwaarden.