Vaststellingsovereenkomst concept

Niet alle ontslagprocedures gaan via de rechtbank of het UWV. Uw werkgever kan ook met u de onderhandelingen starten, om zo langlopende procedures te vermijden. Alle afspraken die uit de onderhandelingen voortvloeien, worden opgenomen in de uiteindelijke vaststellingsovereenkomst. Voordat dit kan gebeuren, komt uw werkgever eerst met een vaststellingsovereenkomst concept. Dit zijn de voorstellen die door uw werkgever op tafel gelegd worden.

Het concept van de vaststellingsovereenkomst

In het concept van de vaststellingsovereenkomst heeft de werkgever een aantal dingen op een rijtje gezet. Zoals de voorgestelde einddatum van het arbeidscontract, de ontslagvergoeding, het opstellen van de eindrekening en het opstellen van een positief getuigschrift met referenties. Dit zijn allemaal voorstellen, vandaar dat het een vaststellingsovereenkomst-concept is. U hoeft hier niet akkoord mee te gaan.

Sterker nog, het is beter om in overleg te gaan met uw werkgever, om betere vergoedingen rond te krijgen. Uw werkgever wil zo min mogelijk concessies doen, maar wil tegelijkertijd samen met u tot een akkoord komen om een procedure bij de kantonrechter of het UWV te voorkomen. Dat betekent dat er in de meeste gevallen genoeg ruimte is om te onderhandelen over de vaststellingsovereenkomst.

Maar dat doet u liever niet zelf

Het onderhandelen met uw werkgever vereist kennis van de mogelijkheden. Ook wilt u graag dat de vaststellingsovereenkomst juridisch in orde is en dat u zeker weet dat u na de opzegtermijn direct aansluiting heeft op de WW-uitkering, zodat u niet een periode zonder inkomen heeft. Dat is waarom het verstandig is om de experts in te schakelen die uw vaststellingsovereenkomst-concept bekijken en beoordelen.

Herroepingsrecht van 14 dagen

Heeft u ingestemd met het concept van de vaststellingsovereenkomst, maar blijkt dit achteraf gezien geen goede keuze te zijn? Dan heeft u 14 dagen tijd om uw instemming te herroepen. Heeft uw werkgever u niet gewezen op de bedenktijd van 14 dagen, dan heeft u 21 dagen de tijd om de vaststellingsovereenkomst ongedaan te maken. Dit betekent dat het arbeidscontract niet beëindigd wordt en dat er opnieuw onderhandeld moet worden met uw werkgever.

Uw vaststellingsovereenkomst gratis laten controleren door een jurist

Wilt u de concept vaststellingsovereenkomst laten controleren door een expert om te zien of deze juridisch juist opgesteld is, of wilt u zeker weten dat u de maximale vergoedingen binnenhaalt uit uw ontslag? Upload dan uw vaststellingsovereenkomst, zodat de experts van Ontslagjuristen Nederland hier gratis naar kijken en u laten weten of het wel of niet in orde is.

Neem contact op

Veelgestelde vragen over de vaststellingsovereenkomst concept

Ik heb een concept vaststellingsovereenkomst ontvangen en mijn werkgever wil een reactie, wat moet ik doen?

Zorg dat u juridisch advies inwint zodat u weet of het voorstel wat u wordt geboden een goed voorstel is en de vaststellingsovereenkomst juridisch wel juist is opgesteld. Bedenk goed dat u niet hoeft mee te werken aan een vaststellingsovereenkomst als u dat niet wilt. Het kan wel een kans zijn om goed te vertrekken als u het nu ook niet meer ziet zitten nu u weet dat uw werkgever van u af wilt.

Hoe weet ik of de concept vaststellingsovereenkomst een goed voorstel is om te tekenen?

Of u een goed voorstel heeft ontvangen hangt helemaal af van de reden waarom uw werkgever u een vaststellingsovereenkomst heeft aangeboden. Vertel daarom altijd goed uw verhaal aan onze Ontslagjuristen, zodat zij een nauwkeurige inschatting kunnen maken van uw onderhandelingspositie.

Kan ik onderhandelen over een concept vaststellingsovereenkomst?

Ja, u kunt altijd onderhandelen over betere voorwaarden in de concept vaststellingsovereenkomst. U dient naar uw eigen belangen en eigen financiële plaatje te kijken of u wel kan en wil instemmen met het ontslag. Als werknemer gaat u pas akkoord wanneer u de vergoeding ontvangt die voor u goed voelt of die u nodig zal hebben ter overbrugging naar een nieuwe baan. Uw werkgever biedt u nooit direct een eindvoorstel, de praktijk wijst bij ons uit dat in 95% van de gevallen er een beter voorstel wordt getekend dan oorspronkelijk door werkgever is aangeboden. Uw werkgever heeft u nodig om tot overeenstemming te komen, onderhandelen is dus ook slim om te doen.