Beëindigingsovereenkomst

Een beëindigingsovereenkomst kan worden opgesteld wanneer uw werkgever besluit om uw arbeidscontract te beëindigen of niet te verlengen.

Een beëindigingsovereenkomst is hetzelfde als een vaststellingsovereenkomst. In een beëindigingsovereenkomst wordt een ontslagregeling voorgesteld met een ontslagvergoeding. Uw werkgever biedt u een beëindigingsovereenkomst aan om onnodige procedures te voorkomen, zoals via de kantonrechter of het UWV toestemming vragen voor het ontslag.

Als u een beëindigingsovereenkomst aangeboden krijgt, dan bent u vast benieuwd of er meer in zit. Bij OJNL helpen wij u graag verder met uw vragen over beëindigingsovereenkomsten en geven wij passend advies.

Heeft u een beëindigingsovereenkomst aangeboden gekregen? Laat dan een gratis check uitvoeren! Bel gratis en vrijblijvend naar 085 047 08 55 om uw situatie voor te leggen aan één van onze juristen.

Ontslag via beëindigingsovereenkomst

Wanneer u samen met uw werkgever het eens bent over de voorwaarden voor het ontslag, dan moeten de afspraken nog schriftelijk worden vastgesteld in een beëindigingsovereenkomst. Als u schriftelijk uw beëindigingsovereenkomst heeft ontvangen, adviseren wij u om een jurist in te schakelen om de beëindigingsovereenkomst te controleren om zeker te weten waarvoor u tekent.

Let op: Het is belangrijk om te weten dat u na het ondertekenen van de beëindigingsovereenkomst 14 dagen de tijd heeft om uw akkoord te herroepen.

De ontslagregeling die u aangeboden wordt in de beëindigingsovereenkomst

Als u een beëindigingsovereenkomst aangeboden wordt, kunnen hier verschillende ontslagregelingen in staan die wellicht van belang zijn voor u. Hieronder staan elementen die vaak voorkomen in een typische beëindigingsovereenkomst:

  • Einddatum: De einddatum van de arbeidsovereenkomst is een belangrijk element in uw beëindigingsovereenkomst. Het is belangrijk dat de juiste opzegtermijn wordt gehanteerd. Anders bestaat de kans dat u een of meerdere maanden eerder uw recht op WW verliest.
  • Ontslag- of transitievergoeding: U kunt samen met uw werkgever een ontslagvergoeding overeenkomen, die niet per definitie de wettelijk vastgestelde transitievergoeding bedraagt. De ontslagvergoeding kan ook via de formule van de kantonrechter berekend worden, wat veel hoger is dan de transitievergoeding. De werkgever ontloopt hiermee de procedures bij het UWV of de kantonrechter. Lees hier meer over de vaststellingsovereenkomst via de kantonrechterformule.
  • De afronding: De vrijstelling van werk met behoud van salaris en overdracht van taken tot het arbeidscontract verloopt.
  • Eindafrekening: Dit is het overzicht dat u van het bedrijf kunt ontvangen. Het overzicht bestaat meestal uit salaris, vakantiegeld, eindejaarsuitkering, dertiende maand en niet genoten vakantiedagen.
  • Geheimhoudingsovereenkomst: Dit is de afspraak die u maakt met uw werkgever voor het geheimhouden van gevoelige bedrijfsinformatie.
  • Juridische kosten: De kosten die de werkgever moet betalen voor de door u gemaakte kosten voor advies over de beëindigingsovereenkomst.
  • Getuigschrift en referentie: Wanneer u op zoek gaat naar een nieuwe baan, kan het voorkomen dat uw toekomstige werkgever om een referentie vraagt. Wanneer een referentie wordt gevraagd, is uw oude werkgever verplicht om een positief getuigschrift en referentie te geven die uw cv kan versterken.
  • Finale kwijting: De overeenkomst dat de werkgever en werknemer geen verplichtingen en rechten tegenover elkaar hebben naast de gemaakte afspraken.

Een jurist inschakelen bij de beëindigingsovereenkomst?

Let op: Heeft u reeds de beëindigingsovereenkomst ondertekend en wilt u alsnog dat een jurist dit doorneemt voor u? Of is er na het ondertekenen van de beëindigingsovereenkomst een nieuw conflict ontstaan en heeft u hier hulp bij nodig? Dan is het goed om te weten dat u recht heeft op 14 dagen bedenktijd. U mag uw akkoord dus binnen twee weken schriftelijk herroepen, zonder opgaaf van reden.

Beëindigingsovereenkomst volledig gratis laten controleren door Ontslagjuristen Nederland

Wij bij Ontslagjuristen Nederland vinden het heel belangrijk dat u passend en geschikt advies krijgt bij uw beëindigingsovereenkomst. Elke beëindigingsovereenkomst is anders en heeft verschillende aandachtspunten waarop gefocust moet worden. Daarom nemen wij de tijd en lezen wij de overeenkomst zorgvuldig door om u geschikt en passend advies te geven.

Maak gebruik van onze kosteloze beëindigingsovereenkomst controle!

Direct uw gratis controle aanvragen:

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 64 MB.
    Vaststellingsovereenkomst:
    Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
    Stel uw WW uitkering veilig
    Ontvang een hogere ontslagvergoeding
    100% gratis & vrijblijvende controle
    Binnen 1 uur reactie
    Wij ontzorgen u volledig

    Veelgestelde vragen over de beëindigingsovereenkomst

    Wat als ik het niet eens ben met de beëindigingsovereenkomst?

    U bent niet verplicht akkoord te gaan met de beëindigingsovereenkomst. Laat u dus ook niet onder druk zetten door uw werkgever. Uw werkgever heeft u namelijk nodig om tot overeenstemming te komen, dat betekent dat de beëindigingsovereenkomst u dus ook echt iets moet opleveren voordat u akkoord gaat. Kijk kritisch naar het voorstel dat u heeft ontvangen en vraag een arbeidsjurist om advies.

    Kom ik in aanmerking voor een WW-uitkering als ik akkoord ga met een beëindigingsovereenkomst?

    Ja, maar alleen als de inhoud van de beëindigingsovereenkomst voldoet aan de eisen die de wet stelt voor een WW uitkering. U loopt dus het risico uw recht op een WW uitkering mis te lopen wanneer de beëindigingsovereenkomst niet juist is opgesteld. Laat de beëindigingsovereenkomst dan ook zeker bekijken door een ontslagjurist voordat u hiermee akkoord gaat. Wij geven u hier binnen 1 uur duidelijkheid over.

    Kan ik een hogere vergoeding krijgen?

    In bijna alle gevallen kunt u een hogere vergoeding krijgen. Een beëindigingsovereenkomst is namelijk vrij tussen de partijen om af te spreken wat zij willen. Als werknemer gaat u pas akkoord wanneer u de vergoeding ontvangt die voor u goed voelt of die u nodig zal hebben ter overbrugging naar een nieuwe baan. De praktijk wijst bij ons uit dat 95% een betere ontslagregeling krijgt en dus betere financiële voorwaarden wanneer een ontslagjurist wordt ingeschakeld.