De hoogte van de ontslagvergoeding in een vaststellingsovereenkomst is niet wettelijk vastgelegd. De werkgever en de werknemer kunnen zelf afspraken maken over de hoogte van de ontslagvergoeding en dit betekent dat u als werknemer kunt onderhandelen over de hoogte van de ontslagvergoeding.
In de praktijk wordt vaak uitgegaan van minimaal de wettelijke transitievergoeding. De transitievergoeding is een wettelijke vergoeding die de werkgever moet betalen aan de werknemer als de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd door de werkgever. De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van de duur van het dienstverband en het loon dat de werknemer verdiende.
De werkgever en de werknemer kunnen in een vaststellingsovereenkomst afspreken dat de werknemer een hogere ontslagvergoeding krijgt dan de transitievergoeding. Dit wordt ook wel een afkoopsom genoemd. De werkgever zal hier vaak toe bereid zijn, omdat in de meeste gevallen het lastig zal zijn om anders een werknemer te ontslaan. U heeft als werknemer dus vaak een goede onderhandelingspositie.
De werknemer kan ook in een vaststellingsovereenkomst afspreken dat hij of zij geen ontslagvergoeding krijgt. Maar dat is heel onverstandig, omdat u direct te maken zal krijgen met inkomensverlies. Uiteindelijk krijgt u in de WW maar 70% van uw laatstverdiende loon en heeft geen pensioenopbouw. En vooral is ook de vraag, waarom zou u er afstand van doen? Immers, wanneer het ontslag verloopt via het UWV of de kantonrechter zal u in bijna alle gevallen minimaal recht hebben op de wettelijke transitievergoeding.
Waar kunnen onze ontslagjuristen u mee helpen?
Het is belangrijk om u goed te laten informeren over de hoogte van de ontslagvergoeding in een vaststellingsovereenkomst. U kunt hierover gratis advies vragen aan onze juristen arbeidsrecht.
Wees vastberaden. Geef niet te snel op in een onderhandeling. Als u echt een hogere ontslagvergoeding wilt, moet u bereid zijn om te onderhandelen. Onze juristen kunnen daarmee helpen. Als u een vaststellingsovereenkomst wilt ondertekenen, is het verstandig om een jurist arbeidsrecht in te schakelen. De jurist kan u helpen om een goede onderhandelingspositie te krijgen en om tot een gunstige vaststellingsovereenkomst te komen.
Onze eerste controle van de vaststellingsovereenkomst is gratis en vrijblijvend. In 95% van de gevallen kunnen wij daarna ook de onderhandelingen richting uw werkgever voor u kosteloos oppakken.
Onze juristen beschermen uw belangen en zorgen voor een eerlijke regeling. Als werknemer heeft u het recht om te onderhandelen over de overeenkomst en een jurist kan u helpen bij het begrijpen van de voorwaarden, het naleven van de wet en het onderhandelen van een passende ontslagvergoeding.
Kortom, een jurist staat u bij gedurende het gehele proces, waarbij ze ervoor zorgen dat uw rechten worden gerespecteerd en u met vertrouwen de volgende stappen in uw carrière kunt zetten.
Belangrijke punten in een vaststellingsovereenkomst met ontslagvergoeding
Een vaststellingsovereenkomst met daarin opgenomen een ontslagvergoeding is een belangrijk juridisch document bij het beëindigen van een arbeidsovereenkomst. Enkele belangrijke punten die in deze overeenkomst moeten worden opgenomen zijn:
- WW proof document
- De beëindigingsdatum
- De hoogte van de ontslagvergoeding
- De uitbetaling van vakantiedagen en vakantiegeld
- Vrijstelling van werk met behoud van salaris
- De afkoop van een leaseauto
- Een concurrentiebeding
- Een geheimhoudingsbeding
- Een afkoopsom voor opleidingskosten
- Een scholing/outplacementtraject
Laat uw vaststellingsovereenkomst gratis controleren
Heeft u een vaststellingsovereenkomst ontvangen van uw werkgever en wilt u weten of deze voldoet aan de juridische eisen en of het een goed voorstel is? Neem dan gratis contact op met Ontslagjuristen Nederland.
Onze ervaren juristen nemen uw vaststellingsovereenkomst kosteloos door en geven u passend advies. Bij het doornemen van een vaststellingsovereenkomst controleren onze juristen de verplichte onderdelen, rekenen zij de bedragen na en wordt er gekeken naar wat er nog meer uit te halen valt voor u.
Komen wij iets tegen wat niet klopt of is er verbetering mogelijk? Dan komen wij bij u terug met een voorstel van verbeterpunten. In de meeste gevallen kunnen wij ook gratis voor u de onderhandelingen oppakken richting uw werkgever. Zo proberen wij het beste uit de overeenkomst te halen en hoeft u nergens naar om te kijken.
Neem contact met ons op
Heeft u vragen of bent u op zoek naar advies over een vaststellingsovereenkomst met ontslagvergoeding? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het telefoonnummer 085-0470855 of mail naar info@ontslagjuristennederland.nl.
Onze gedreven juristen beschikken over de juiste kennis en vaardigheden om het beste uit uw vaststellingsovereenkomst te halen. Zo kunt u met een gerust hart op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging.
Veelgestelde vragen over ontslagvergoeding vaststellingsovereenkomst
Kan een werknemer weigeren een vaststellingsovereenkomst te ondertekenen als de aangeboden ontslagvergoeding te weinig is?
Een werknemer kan altijd weigeren een vaststellingsovereenkomst te tekenen, om welke reden dan ook. Een vaststellingsovereenkomst gaat met wederzijds goedvinden, dat betekent dat beide partijen het eens moeten zijn over de inhoud voordat zij overeenstemmen met de afspraken. Een eerste voorstel vanuit de werkgever is vaak mager, het is dus slim om altijd gratis bij ons juridisch advies in te winnen en een tegenvoorstel te doen zodat uw WW-uitkering is veiliggesteld en u tekent voor een financieel aantrekkelijke overeenkomst. U tekent immers voor uw eigen ontslag, dus daar moet wel wat tegenover staan.
Hoe wordt de ontslagvergoeding in een vaststellingsovereenkomst bepaald?
De hoogte van de ontslagvergoeding in een vaststellingsovereenkomst is vrij om af te spreken tussen werkgever en werknemer. Als werknemer wil je tenminste de wettelijke transitievergoeding opgenomen hebben als beëindigingsvergoeding, die vergoeding zal je ook in de meeste gevallen ontvangen wanneer het ontslag via het UWV of de kantonrechter verloopt. Waarom zou je dus akkoord gaan met minder? Als je tekent voor je eigen ontslag, dan wil je dus een beduidend hoger bedrag ontvangen dan het wettelijke. Wij kunnen u hierover gratis en vrijblijvend adviseren. Het is namelijk altijd verstandig om een vaststellingsovereenkomst volledig te laten controleren, zodat ook uw WW-uitkering bijvoorbeeld is veiliggesteld.
Zitten er fiscale consequenties verbonden aan een ontslagvergoeding?
Een ontslagvergoeding is belast in box 1, net zoals je salaris. De hoogte van de belasting die je over je ontslagvergoeding moet betalen, hangt af van je totale jaarinkomen.
De werkgever houdt de inkomstenbelasting in bij het uitkeren van de bruto ontslagvergoeding. Je ontvangt dus een netto bedrag op je rekening.
Er zijn een aantal manieren om minder belasting te betalen over je ontslagvergoeding. Je kunt bijvoorbeeld de ontslagvergoeding gebruiken voor scholing of outplacement. In dat geval betaal je geen belasting over de ontslagvergoeding. De scholing moet wel gericht zijn op het vinden van een nieuwe baan.