U bent hier:

Transitievergoeding berekenen na 2 jaar ziekte

Wanneer de transitievergoeding berekend wordt, dan wordt het bruto maandsalaris genomen, plus extra emolumenten, zoals bijvoorbeeld vakantiegeld, eindejaarsuitkering en ORT . Maar een zieke medewerker krijgt vaak slechts 70% van het maandsalaris doorbetaald. Op het moment dat er ontslag volgt na twee jaar ziekte en de transitievergoeding berekend moet worden, welk percentage wordt dan gebruikt bij de ontslagvergoeding berekenen bij ziekte? 70% van het loon of 100% van het brutoloon?

Direct berekenen

100% bruto maandsalaris is de regel

Ongeacht de omstandigheden wordt 100% van het bruto maandsalaris genomen voor het berekenen van de transitievergoeding na twee jaar ziekte. De transitievergoeding is namelijk gebaseerd op het bruto maandsalaris en niet het salaris dat de medewerker uiteindelijk daadwerkelijk ontvangt. Alle emolumenten in het maandsalaris worden meegenomen bij de berekening voor de volledige 100%. Let op, er worden vaak fouten gemaakt in de berekening van de transitievergoeding na ziekte. Laat dus altijd een jurist de vergoeding die opgenomen is in uw vaststellingsovereenkomst controleren, het kan honderden tot soms wel duizenden euro’s schelen als de verkeerde berekening of salariscomponenten worden gebruikt.

Sterke onderhandelingspositie door ziekte?

Of u een sterke onderhandelingspositie heeft bij ziekte hangt volledig af van de situatie. In beginsel niet, als u langdurig ziek bent en u niet in staat bent om binnen afzienbare tijd weer aan het werk te gaan. En het UWV geoordeeld heeft dat zowel u als de werkgever voldoende hebben gedaan aan de re-integratie. Dit wordt weer anders indien u wél uitzicht heeft op herstel, maar uw werkgever dat niet ziet zitten.

Echter, in veel gevallen bij ziekte zijn er andere aspecten die bepalen of u een goede onderhandelingspositie geeft. Bijvoorbeeld als er sprake is van een conflict. In dat geval kunt u gewoon onderhandelen over alle mogelijke voorwaarden in de vaststellingsovereenkomst en heeft u goede positie. Let uw situatie vrijblijvend voor aan onze juristen en zij kunnen u meer vertellen over uw positie.

Afspraken maken en onderhandelen, ook bij 2 jaar ziekte

Wanneer u 2 jaar ziek bent en door uw werkgever besloten is om tot ontslag over te gaan , dan is de vervolgstap in de meeste gevallen dat u een vaststellingsovereenkomst krijgt aangeboden van uw werkgever. Dit is een voorstel tot beëindiging van jullie arbeidsrelatie, waar u als werknemer op kan reageren met een tegenvoorstel. Wij raden u dan ook af  om de eerste vaststellingsovereenkomst  direct te ondertekenen. Er is altijd ruimte om te onderhandelen over alle mogelijke voorwaarden en vergoedingen. Verder is het óók belangrijk dat de vaststellingsovereenkomst gecontroleerd wordt door een arbeidsjurist, om er zeker van te zijn dat u recht heeft en houdt op uitkeringen.

Heeft u een vaststellingsovereenkomst ontvangen die u gecontroleerd wilt hebben? Dan doen we dit graag voor u, gratis en vrijblijvend. Heeft u na de controle meer hulp nodig, bijvoorbeeld voor het voeren van de onderhandelingen of het verkennen van de mogelijkheden die u heeft als langdurig zieke? Dan nemen we dit ook graag voor onze rekening. In de meeste gevallen kan dit ook volledig kosteloos. Werkgever hebben namelijk vaak een potje voor de juridische kosten.

De transitievergoeding bij 2 jaar ziekte is dus 100% van het brutoloon en dat betekent dat u vaak recht heeft op meer dan u denkt. Wilt u hier meer over weten, leest u dan onze pagina over ontslag bij ziekte of bel ons op 085-0470855 voor persoonlijk antwoord.