Ik ben ontslagen tijdens ziekte, wat moet ik nu doen?
Bent u ontslagen terwijl u ziek bent? Dat kan een lastige tijd zijn, maar het is belangrijk om te weten dat u bepaalde rechten en mogelijkheden heeft. Wij informeren u over welke stappen u kunt zetten.
Mag ik ontslagen worden tijdens ziekte?
In basis geldt er een opzegverbod tijdens ziekte. Dit betekent dat uw werkgever u niet zomaar mag ontslaan de eerste twee jaar van uw ziekte.
Na deze twee jaar kan het mogelijk zijn voor de werkgever om u te ontslaan. De werkgever zal bij het UWV de ontslagprocedure doorlopen of de werkgever kan u een vaststellingsovereenkomst aanbieden. Dit kan alleen wanneer er geen herstel aannemelijk is binnen 26 weken vanaf het punt waarop u twee jaar ziek bent. In deze situatie zal u aanspraak maken op de wettelijke transitievergoeding.
Bij situatieve ziekte (bijvoorbeeld in het geval van een arbeidsconflict), is de situatie anders en kunt u recht hebben op meer dan alleen de wettelijke transitievergoeding. Dit geldt alleen wanneer uw ziekte verband houdt met de situatie bij uw werkgever en u op andere plekken wel gewoon zou kunnen werken.
Wat kan ik doen?
Het is belangrijk om te weten wat u rechten zijn als werknemer wanneer u tijdens ziekte wordt ontslagen. Wij staan u hier graag in bij. Heeft u bijvoorbeeld nagedacht over het recht op transitievergoeding dat u heeft wanneer u ontslagen wordt? Hierbij verwacht u misschien dat aan de berekening van uw wettelijke transitievergoeding weinig mis kan gaan, echter wordt dit door werkgevers niet goed berekend. Dit kan soms duizenden euro’s schelen in uw nadeel, daarom is het van belang om dit door juristen te laten controleren. Wij geven u altijd gratis en vrijblijvend een eerste advies.
Voordelen van een vaststellingsovereenkomst met ontslag bij ziekte
Wanneer u ontslagen wordt, kan een vaststellingsovereenkomst bij ziekte zeker in uw voordeel zijn. In de vaststellingsovereenkomst worden gemaakte afspraken vastgelegd tussen u en uw werkgever over hoe jullie uit elkaar gaan. De werkgever kiest liever niet voor een ontslagprocedure via het UWV omdat de werkgever dit geld, tijd en risico kost.
Wanneer u de eerste concept vaststellingsovereenkomst krijgt, is dit een eerste voorstel vanuit werkgever met bepaalde afspraken over hoe jullie uit elkaar gaan. De werkgever verwacht een tegenvoorstel terug want de werkgever zal nooit direct een eindaanbod bij u neerleggen. Wij raden u dan ook sterk af om direct te tekenen; er is vaak meer mogelijk dan u denkt, het is belangrijk dat uw rechten veilig zijn gesteld en het is essentieel te laten checken dat wat er staat ook klopt in combinatie met uw gegevens. Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij controleren de vaststellingsovereenkomst gratis en luisteren naar uw situatie. Wij kunnen u goed adviseren en stellen uw uitkering, zoals bijvoorbeeld een WW-uitkering of WIA-uitkering veilig.
Bent u ontslagen tijdens ziekte? Kom in actie en schakel ons gratis in. Wij staan u graag bij!