Ontslagvergoeding compensatieregeling

Vanaf 1 april 2020 is een nieuwe regeling ingevoerd: de Regeling compensatie transitievergoeding. Wanneer een werkgever een transitievergoeding betaalt aan een langdurig (2 jaar) zieke werknemer, dan kan een verzoek tot compensatie ingediend worden bij het UWV. Dit geldt ook met terugwerkende kracht voor dienstverbanden die zijn geëindigd op of na 1 juli 2015. Het UWV toetst de aanvragen en zorgt voor de uitbetalingen. Als werkgever kunt u dit digitaal aanvragen op de website van het UWV.

Een einde aan slapende dienstverbanden

De Hoge Raad heeft op 8 november 2019 beslist dat werkgevers verplicht zijn het dienstverband te beëindigen met werknemers na twee jaar ziekte, als de werknemer de werkgever hiertoe verzoekt. De werkgever is dan de transitievergoeding verschuldigd. Om deze gecompenseerd te krijgen, is vereist dat de werkgever deze heeft betaald. De werkgever zal dus het bedrag moeten voorschieten wil de werkgever het gecompenseerd krijgen.

Wanneer de werkgever de transitievergoeding uitkeert en de juiste bewijsstukken meestuurt, dan volgt compensatie vanuit het UWV. Het is van belang dat u als werkgever dus eerst de transitievergoeding betaalt én de juiste documenten verzamelt om deze vervolgens aan te bieden bij het UWV. Na de behandeling van uw compensatie-aanvraag krijgt de werkgever de betaalde transitievergoeding vervolgens terug. Hoelang dit proces in beslag neemt, is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de correctheid van de documenten die u bij de aanvraag meestuurt.

Wanneer compensatie transitievergoeding?

  • De arbeidsovereenkomst is (gedeeltelijk) beëindigd vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid
  • De werknemer was nog ziek bij het beëindigen van het dienstverband
  • De transitievergoeding is uitbetaald

Bent u een zieke werknemer en heeft u een vaststellingsovereenkomst voorgelegd gekregen? Neem dan contact met ons op. Onze ontslagjuristen zorgen ervoor dat u de juiste vergoeding krijgt, met aansluiting op de juiste uitkering van het UWV.

Vaststellingsovereenkomst bij ziekte

Bent u (langdurig) ziek en wordt er gesproken over mogelijk ontslag, met aan transitievergoeding en eventueel een compensatieregeling voor de werkgever? Houdt u er dan rekening mee dat er speciale eisen zijn en regels die gevolgd moeten worden wanneer u ziek bent.

Zo mag u niet zomaar ontslagen worden. Ook betekent uw ziekte niet dat u zomaar elke vaststellingsovereenkomst moet ondertekenen. U bent nog steeds in de positie om te onderhandelen. Bent u ziek en heeft u een vaststellingsovereenkomst ontvangen of wil uw werkgever met u in gesprek over een mogelijk ontslag? Neemt u dan vandaag nog contact met ons op. Wij controleren gratis uw vaststellingsovereenkomst en kunnen u voorzien van juridisch advies. Vaak kunnen wij ook daarna u kosteloos helpen. Vraag naar gerust naar de mogelijkheden.

Wilt u direct uw vaststellingsovereenkomst laten controleren of wilt u antwoord op prangende vragen? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.

Veelgestelde vragen over compensatieregeling bij ontslagvergoeding

Ben ik verplicht akkoord te gaan met een vaststellingsovereenkomst?

Nee. Laat u dus ook niet onder druk zetten door uw werkgever. Uw werkgever heeft u nodig om tot overeenstemming te komen, dat betekent dat de vaststellingsovereenkomst u dus ook echt iets moet opleveren voordat u akkoord gaat. Kijk dus kritisch naar het voorstel dat u heeft ontvangen en vraag een arbeidsjurist om advies.

Kom ik in aanmerking voor een WW-uitkering als ik akkoord ga met een beëindigingsovereenkomst?

Ja, maar niet in alle gevallen. Uw situatie is daarvoor bepalend en de inhoud van de vaststellingsovereenkomst moet voldoen aan de eisen die de wet stelt voor een WW-uitkering. U loopt dus het risico uw recht op een WW-uitkering mis te lopen, wanneer de vaststellingsovereenkomst niet juist is opgesteld. Een gratis controle door onze ontslagjuristen kan u binnen 1 uur hier duidelijkheid over geven.

Wanneer is een hogere vergoeding mogelijk?

Bijna altijd. Een vaststellingsovereenkomst is immers vrij tussen partijen om af te spreken wat zij willen. Als werknemer gaat u pas akkoord wanneer u de vergoeding ontvangt die voor u goed voelt of die u nodig zal hebben ter overbrugging naar een nieuwe baan. De praktijk wijst bij ons uit dat 95% een betere ontslagregeling krijgt en dus betere financiële voorwaarden.